dinsdag 13 maart 2012

Kaart Grote of Stille Oceaan, Pacific

Kaart Grote of Stille Oceaan: CIA

De Grote Oceaan of Stille Oceaan, in de Engelse benaming Pacific Ocean, is een oceaan die tussen Oost-Azië, Noord- en Zuid-Amerika en Australië ligt. Vroeger werd de oceaan ook wel aangeduid met Stille Zuidzee.

De Grote Oceaan of Stille Oceaan is met een oppervlakte van 165,2 miljoen km2 de grootste van de oceanen en bedekt 32% van de aardoppervlakte. Met de randzeeën inbegrepen beslaat de watermassa 35% van de aarde.

De oceaan is tot 11.030 meter diep. De gemiddelde diepte is 4.270 meter.

De eerste Europeaan die de Grote Oceaan of Stille Oceaan aanschouwde was Vasco Núñes de Balboa. Hij trok in 1513 over de landengte van Panama en zag vervolgens de nog onbekende zee, die hij ‘Zuidzee’ noemde.

De ontdekkingsreiziger Fernão de Magalhães, die in 1520/1521 deze oceaan overstak, noemde hem de Stille Oceaan.

In het Angelsaksische taalgebied spreekt men van Pacific Ocean, dat Vreedzame, Stille Oceaan betekent, of kortweg van Pacific.

Grenzen van de Grote Oceaan
De kortste lijn over de Beringstraat vormt in het noorden de grens met de Noordelijke IJszee, die oceanografisch wordt gerekend tot de Atlantische Oceaan. In het zuiden grenst de oceaan aan de Zuidelijke Oceaan.

De kusten van de continenten Noord- en Zuid-Amerika, Azië, Australië en Antarctica vormen natuurlijke grenzen van de Grote Oceaan.

Ten zuiden van Zuid-Amerika loopt de grens met de Atlantische Oceaan van Kaap Hoorn (67° W.L.) naar King George Island (South Shetland Islands) en vandaar naar Grahamland (Antarctica).

Ten zuiden van Australië wordt als grens met de Indische Oceaan de meridiaan van de Zuidkaap van Tasmanië (147° O.L.) aangenomen.

De begrenzing met de Indische Oceaan loopt over de kortste verbindingslijnen door de zeestraten tussen Malakka, Sumatra, Java en de Nusatenggara en van de zuidpunt van Timor in zuidoostelijke richting naar Australië (Kaap Londonderry).

Bijzeeën Grote Oceaan
Langs de kusten van de continenten liggen een aantal bijzeeën en rand- of binnenzeeën. Dit zijn de Golf van Californië, de Beringzee, de Zee van Ochotsk, de Japanse Zee, de Oost-Chinese Zee met de Gele Zee,

De Zuid-Chinese Zee met de Golf van Thailand, de Austraal-Aziatische Middelzee, de Arafurazee, de Koraalzee en de Tasmanzee. Ook een deel van de Antarctische Oceaan behoort formeel tot de Grote Oceaan.

Landen die zich bevinden aan de rand van de Grote Oceaan, worden de Pacific Rim genoemd. In de oceaan liggen eilanden en eilandgroepen. Dit kunnen onafhankelijke staten zijn of territoria die bij landen behoren.

In de oceaan liggen in het werelddeel Oceanië:onder andere Nieuw-Zeeland en de regio's Polynesië, Melanesië en Micronesië.